Οι πρωτοπόροι των Μαθηματικών και της Πληροφορικής δίνουν ραντεβού με τη νέα γενιά επιστημόνων στη Χαϊδελβέργη και η ιδρύτρια της shareyouresearch ήταν εκεί με δημοσιογραφική υποτροφία για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2019). Κάθε χρόνο, η ειδυλλιακή γερμανική πόλη "πολιορκείται" από νέους επιστήμονες που φτάνουν εκεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου από κάθε γωνιά του πλανήτη για να γνωρίσουν από κοντά λαμπρούς μαθηματικούς και επιστήμονες υπολογιστών, αποδέκτες των Abel Prize, Fields Medal, IMU Abacus (γνωστό μέχρι πρότινος ως Rolf Nevanlinna Prize), ACM prize in computing και Turing, βραβείων αντίστοιχων του Νόμπελ Μαθηματικών και Πληροφορικής.

Ο διαχρονικός στόχος του Heidelberg Laureates Forum (HLF), που φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια, είναι η δημιουργία, μέσα σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, μιας ζωντανής πλατφόρμας επιστημονικής αλληλεπίδρασης, ενός φόρουμ έμπνευσης και ευκαιριών, αλλά και ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών μεταξύ των βραβευμένων “εγκεφάλων” των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών και των πολλά υποσχόμενων μυαλών της νέας γενιάς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, 200 συνολικά νεαροί επιστήμονες (100 από το πεδίο της Πληροφορική και 100 από των Μαθηματικών) από περισσότερες από 50 χώρες, οι οποίοι επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή του ιδρύματος που υποστηρίζει το HLF, συνάντησαν 33 κατόχους των παραπάνω βραβείων και για ένα πενθήμερο (24-29 Σεπτεμβρίου), παρακολούθησαν μοναδικές διαλέξεις και συζητήσεις, ενώ συμμετείχαν, μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων, ενεργά στον επιστημονικό διάλογο. Αξίζει να σημειωθεί πως από την εποχή έναρξης του θεσμού μέχρι σήμερα περισσότεροι από 250 βραβευμένοι επιστήμονες-«ηγέτες» στο πεδίο των Μαθηματικών και της Πληροφορικής, έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση να συναντήσουν την επόμενη γενιά των ερευνητών που έχουν την προοπτική να αγγίξουν την κορυφή στο μέλλον.

Η διοργάνωση του ετήσιου αυτού φόρουμ είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής πρωτοβουλίας του Heidelberg Institute for Theoretical Studies, HITS (Ινστιτούτου Θεωρητικών Σπουδών της Χαϊδελβέργης) και του Klaus Tschira Stiftung (KTS). Και τα δυο ιδρύματα ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του Γερμανού φυσικού Klaus Tschira (1940 - 2015), γνωστού και ως “τιτάνα του software”, δημιουργού της εταιρείας SAP, του μεγαλύτερου παραγωγού λογισμικού διαχείρισης επιχείρησης παγκοσμίως. Ο ίδιος, ως υποστηρικτής του αντίστοιχου ετήσιου θεσμού Lindau Nobel Laureate Meetings για Νομπελίστες Φυσικής, Χημείας και Φυσιολογίας ή Ιατρικής, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στην Βαυαρική πόλη Lindau, εμπνεύστηκε την ιδέα για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου φόρουμ για τους δύο κρίσιμους επιστημονικούς κλάδους των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών.

Η ιδέα συζητήθηκε αρχικά στα τέλη του 2011 από επιστήμονες και από εκπροσώπους του “Mathematisches Forschungszentrum Oberwolfach” και του “Schloss Dagstuhl – Leibniz Center for Informatics”, και κατόπιν υποβλήθηκε επίσημα ως πρόταση στους οργανισμούς Norwegian Academy of Science and Letters, International Mathematical Union και Association for Computing Machinery, που απονέμουν τα παραπάνω βραβεία. Στις 22 Μαΐου του 2012 υπογράφηκε στο Όσλο η επίσημη συμφωνία μεταξύ των διοργανωτών και των φορέων ανάθεσης -με την ευκαιρία της 10ης τελετής απονομής των “Abel Prize”- και τον Μάιο του 2013 ιδρύθηκε επίσημα το Ίδρυμα Heidelberg Laureates Forum ως υποστηρικτής του αντίστοιχου ετήσιου θεσμού στη Χαϊδελβέργη.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση 30 κορυφαίων επιστημόνων παλαιότερων γενεών με νέους ερευνητές από όλο τον κόσμο. Σήμερα, το HLF υποστηρίζεται από ένα παγκόσμιο επιστημονικό δίκτυο ιδρυμάτων-εταίρων, το οποίο περιλαμβάνει ακαδημίες επιστημών, υπουργεία, πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα, ερευνητικούς οργανισμούς, ιδρύματα, εταιρείες, διεθνείς οργανώσεις.