Η shareyouresearch συμμετείχε ψς coach των φοιτητών στην #επικοινωνία της #επιστήμης στο 2ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Βιοεπιστημόνων Panhellenic Conference of Students Bioscientists στην #Αλεξανδρούπολη στις 22-24 Μαρτίου 2024 με τίτλο: «Η Βιολογία της Εξέλιξης & η Εξέλιξη της Βιολογίας» και ενθουσιάστηκα με αυτή την προσπάθεια των φοιτητών.

Ομιλίες προσκεκλημένων επιστημόνων, Στρογγυλές Τράπεζες, workshops, Ολυμπιάδα Βιολογικής Γνώσης είναι κάποιες μόνο από τις επιστημονικές δραστηριότητες του τριήμερου αυτού προγράμματος. Στο highlights της διοργάνωσης ήταν το #Biodebate με μέλη των ομάδων iGEM Ioannina και iGEM Athens, για υο οποίο η shareyouresearch ήταν επιστημονικά υπεύθυνη. Με τα παιδιά θέσαμε το ερώτημα αν η χρήση των νευρωνικών δικτύων και της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα αποτελεί καινοτομία ή απειλή των εργαζομένων (ερευνητών) και ζητήσαμε από τους παρευρισκομένους να απαντήσουν πριν και μετά το debate. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και προσπάθησαν να μας πείσουν για τα θετικά και αρνητικά της ΤΝ στην έρευνα.

Θα αναφέρω ενδεικτικά το επιχείρημα ενός μέλους της ομάδας,της Αθηνάς Γκουτζίνη (που με εκφράζει απόλυτα) με το οποίο ολοκλήρωσε το debate προσπαθώντας να μας πείσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι "αθώα": "...η επιστήμη είναι μια βαθιά ανθρώπινη επιδίωξη. Η ανάθεση υπερβολικά μεγάλου μέρους της επιστημονικής διαδικασίας σε αυτοματοποιημένη εργασία ΤΝ, θα μπορούσε να υπονομεύσει τον επιστήμονα-άνθρωπο. Είναι αυτό κάτι που έχουμε πραγματικά την πολυτέλεια να χάσουμε; Θέλουμε πράγματι να μειώσουμε τις ευκαιρίες για γράψιμο, κριτική σκέψη, γένεση νέων ιδεών και υποθέσεων, ενασχόληση με τις πολυπλοκότητα της θεωρίας και του συνδυασμού της γνώσης με δημιουργικούς και πρωτοφανείς τρόπους; Αυτά είναι τα εγγενώς πολύτιμα χαρακτηριστικά της επιστήμης που βασίζεται στην περιέργεια. Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να ανατεθεί σε απίστευτα εντυπωσιακές μηχανές που παραμένουν ανίκανες να διακρίνουν το γεγονός από τη φαντασία"...

Previous Post Next Post